Gradska plaža BANJ, Šibenik
3

Vremenska kapsula

Vremenska kapsula

 

Gradonačelnik dr. Ante Županović i njegov zamjenik Franko Vidović položili su u temelje aluminijsku tubu u kojoj se nalazi pismo budućim generacijama Šibenčana i kunske kovanice kao svjedočanstvo jednog vremena.

 

"Danas, kao gradonačelnik Šibenika, a u prisutnosti svojih zamjenika Franka Vidovića i Petra Baranovića, kolega i predstavnika medija, ostavljam ovu poruku kao svjedočanstvo prošlosti i kao zalog budućnosti.

Obraćam se vama, budućim pokoljenjima svih Šibenčana koji sa mnom dijele radost ovog trenutka kada gradimo zdanje koje će ostati obilježeno kao baština jednog vremena.

Plaža Banj koji smo izgradili za nas je mnogo više od turističkog okupljališta. Ona je mjesto s kojeg se, gledajući otoke, gledajući most i gledajući grad, uvijek iznova zaljubljujemo u Šibenik u zagrljaju mora.

Teško mi je predodrediti trenutak u kojem ćete pronaći ovaj isječak iz prošlosti. Možda svijet izgleda potpuno drugačije.  Ali ako i vi stojite na istom mjestu na kojem i mi danas  i ako gledate na naš kanal, na katedralu i tvrđave, onda znam da se razumijemo bez obzira na to koliko ljeta smo udaljeni jer nas povezuje ono što i sve generacije Šibenčana, a to je ljubav prema gradu.

Danas je Šibenik grad koji svoju budućnost stvara s dubokim poštovanjem prema svojoj prošlosti. Obnavljamo naše tvrđave koje su nekada bile utvrde obrane grada tako da danas budu utvrde kulture; dajemo novi život staroj gradskoj jezgri čuvajući njen izvorni izgled i njenu osobnost. Gradimo Šibenik tako da budućim naraštajima, vama, ostavimo grad s kojim ćete se ponositi, kao što se mi ponosimo našim zajedničkim naslijeđem.

Razvijamo Šibenik koji će biti centar zelenih industrija Jadrana, koji će imati svoje luke, koristiti obnovljive izvore energije, biti značajno turističko i gospodarsko središte, prepoznat po spletu inovativnosti i baštine. Danas gradimo bolje sutra za vas.

I dok razmišljam o vama kojima ovo pišem, pitam se jeste li i dalje prgavi i ponosni kao i mi, volite li glazbu, koristite li riječ „čentrun“ za lubenicu? Svaki čovjek, koliki god vizionar bio, ipak sanja da će i u dalekoj budućnosti ostati njegov spomen, trag života koji je živio. Zato od srca priželjkujem da ste sačuvali ono „šibensko“ u svima nama, da volite ovaj grad, da nas pamtite po dobru i baštinite naslijeđe koje smo vam ostavili. Zato se pomalo nadam i da ste ovu kapsulu pronašli, ne zato što rušite, već samo obnavljate ovu zgradu koju danas počinjemo graditi.

Na kraju, povijest se sastoji od velikih događaja, ali i malih trenutaka. Za nas je gradnja ovog objekta veliki trenutak, ali je ovo i tek jedan topao i sunčan zimski dan kada sam obukao odijelo, dovezao se automobilom koji vozi na benzin, kada u torbici koju nose i muškarci imam „pametni mobitel“ koji kada zvoni svira neka klapska pjesma. Tek trenutak kada sam sretan što radim posao koji volim s ljudima koje cijenim i kada s ljubavlju u srcu gledam prema moru i nadam se da su neke stvari ipak vječne.  

U današnjoj pisanoj komunikaciji običaj je da na kraju završimo s lijepim pozdravom.

 

Gradonačelnik Šibenika

dr. Ante Županović"

FOTO: Otvoreni radovi na II. fazi plaže Banj

 

Copyright 2013 © www.banj.hr | Sva prava pridržana